Det lönar sig att jämföra räntor innan man lånar

Att jämföra räntor

 

Ordet ränta har faktiskt två betydelser. Dels betyder det avkastning på kapital, och priset på kredit. Det är lätt att bli lite förvirrad om man inte är insatt.

Att jämföra räntor mellan olika banker är en förutsättning för att du ska kunna få ett lån med en fördelaktig ränta. Ett lån som är skräddarsytt efter din ekonomi. Ofta är det så att när du som låntagare är nöjd med din ränta, så är banken i sin tur missnöjd.

Därför är det viktigt att du som låntagare inte bara går in på första bästa bank och binder upp dig på ett lån som kanske inte alls passar dig och din ekonomiska situation

Höga räntor kan påverka ekonomin negativt

 

Många hamnar i ekonomiska kriser på grund av ofördelaktiga lån med höga räntor och dyra amorteringar. För att undvika en sådan situation bör du se över din egen ekonomi noga. Sedan är det dags att ta sig en ordentlig titt på de olika bankernas räntor och amorteringar. Där efter ska du jämföra dem, och sedan göra ett val utifrån den information du tagit in.

Förhoppningsvis har du nu hittat ett lån som känns tryggt för just dig. Det är meningen att det ska kännas rätt till hundra procent. Ingen mår bra av en trasslig ekonomi. Men om du bara ser till att vara väl förberedd och påläst så kommer du med all säkerhet att hitta ett mycket fördelaktigt lån.

Räkna på räntor och amorteringar

 

Om man som låntagare inte har koll på prissättningen, och på vad som är en rimlig ränta är det lätt att i efterhand känna sig lurad av banken. Om man inte lär sig att förhandla kan man förlora mycket pengar som man hellre skulle vilja lägga på något annat.

Det här med räntor, lån och amorteringar kan verka krångligt för den som inte är insatt. Men när du väl sätter dig in i det kommer du märka att det inte är så svårt som man kan tro. Du kommer att tacka dig själv efteråt. En fungerande ekonomi är livskvalitet.

Extra viktigt att komma åt den mest fördelaktiga räntan och bästa villkoren är då det gäller större lån som exempelvis bolån. Innan man ansöker om bolån är det viktigt att man får stenkoll på alla typer av kostnader som är kopplade till lånet samt även räkna på inkomster och budget. Bolån har man vanligtvis en större del av livet att betala av på så det är ytterst viktigt att göra rätt beslut!