Hur inverkar bolånets ränta på totalbeloppet för lånet?

Bolån och räntor

 

Ett bolån är ett lån du tar för att finansiera en bostadsrätt, en villa, eller ett fritidshus. Det som är specifikt för just den här typen av lån är att lånet tas med bostaden som säkerhet. Räntan är oftast låg i jämförelse med andra typer av lån.

Det är ett stort steg att skaffa boende, och ses av många som en symbol för ett nytt spännande kapitel i livet. Det är nu du ska ta beslutet gällande vilken bolåneränta som passar dig och din ekonomi bäst. Det är bra att ta reda på så mycket som möjligt om din privata ekonomi och hur mycket du klarar av att betala.

Det kan verka omständligt med alla ekonomiska termer när man inte är insatt. Det är viktigt att din boendekalkyl passar just dig. Lånet tecknas på lång sikt och utrymme måste finnas för underhåll och räntehöjningar.

Hur går det till då man skall ansöka om bolån?

 

När du ansöker om lån hos banken görs en bedömning av din ekonomi utifrån uppgifterna i din låneansökan. Det görs också en kreditupplysning hos Upplysningscentralen och det kontrolleras också att du inte har några betalningsanmärkningar.

När detta är klart görs en bedömning av bostadens värde för att banken ska kunna godkänna den som säkerhet. Säkerheten hos banken är förknippad med värdet på bostaden. Det är viktigt att du kan visa för banken att du har en god ekonomi och en stabil lön.

Hos de flesta låneinstitut kan du ansöka direkt genom nätet. Om man är två personer kan man ta ett lån tillsammans.

Jämför räntor innan du ansöker bolånet

u

Kan man få bolån som timanställd?

 

Om man inte har fast inkomst, är timanställd, projektanställd eller arbetslös är det i princip omöjligt att klara bankens kriterier för att ta ett lån. Men det finns andra låneinstitut som erbjuder bolån till dem som har svårigheter med att uppnå kriterierna.

Hos de största bankerna får du inte låna pengar om du har betalningsanmärkningar, men det finns andra låneinstitut som är mildare i sin bedömning. Viktigt att tänka på är att det kanske inte är det bästa att ta ett stort bostadslån om man inte har trygga och stabila inkomster. Ett bolån kan vara ansträngande för varierande inkomster.