Få mer för pengarna med förmånligaste valutaväxlingen

Växla valuta rätt och få mer för reskassan

Billigaste sättet att växla svenska kronor mot någon annan valuta är att ta ut pengar på en bankomat i det andra landet med sitt konto- eller kreditkort. Allra billigast blir det om man har Ica-bankens kort. Att Ica-banken blir billigast beror på att Ica-banken är en av få banker som inte tar ut någon avgift för kortköp eller uttag utomlands. De andra bankerna tar ofta ut fasta avgifter för uttag utöver de påslag de gör på valutakursen. För att hålla dig uppdaterad, rekommenderar vi att du kollar upp dagsaktuella valutakurser med en pålitlig valutaomvandlare så kan du spara en hel del slantar.

De vanliga storbankerna har ganska liknande avgifter och påslag på uttag av kontanter i andra valutor. Emellertid skiljer sig avgifterna mellan olika valutor och länder, beroende på bankernas växelkurser. Det gör att vissa banker kan vara fördelaktiga i vissa länder med vissa valutor medan de kan erbjuda sämre villkor när det kommer till andra valutor. Ska man befinna sig utomlands en längre tid kan det vara en god idé att undersöka var man får bästa villkor för kontantuttag i den aktuella valutan för att spara mer pengar till själva resan.

Växla valuta på växlingskontor?

 

Att växla valuta på växlingskontor är ofta en ganska dålig affär. Fördelen är att det är bekvämt att ha rätt valuta med sig redan när man reser och då kan man ju exempelvis betala taxin från flygplatsen med kontanter utan att behöva leta upp första bästa bankomat.

Växlingskontoren har dock ofta ofördelaktiga valutakurser då de innehåller dolda avgifter. Att transportera valuta innebär en kostnad för växlingskontoren som de tar betalt för i olika påslag på växlingskursen. Deras tjänst är helt enkelt att erbjuda rätt valuta redan på hemmaplan.

För att verkligen få de bästa villkoren när man reser kan man prata med sin bank och se vilka typer av konto- och kreditkort de erbjuder. Vissa kort har nämligen lägre avgifter eller bättre växlingskurser än andra.